Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Responsive mi Adaptive mi, Sizin Tasarım tercihiniz hangisi?

Günümüz mobil trendleri hakkında kısa bir değerlendirme. İyi okumalar dilerim.
Responsive mi Adaptive mi, Sizin Tasarım tercihiniz hangisi?

Günümüzde mobil cihazların kullanım alanı her geçen gün artmaktadır. Bundan dolayıdır ki web siteleri mobil ziyaretçileri asla göz ardı edemezler. Bütün siteler mobil alana yatırım yapmak zorundadır.

Büyük sitelerin ya da uygulamaların(örn. gmail) yıllık kullanıcı istatistiklerine baktığımızda mobil cihazlar üzerinde yapılan erişimin masaüstü bilgisayarların hep gerisinde kaldığını görüyorduk.

Son bir iki senedir olay tersine dönüyor ve masaüstü, dizüstü bilgisayarı gibi cihazlar tahtını cep telefonu ve tablete bırakıyor.

Gelişen trende bakınca bir şeyler yapmak gerektiği anlaşılıyor. Aslında bu bir tercih ya da yenilik ihtiyacının ötesine geçip zorunlu değişim olarak karşımıza çıkıyor.

Farkında mısınız bilemiyorum, eskiden web sitelerini biz yönetiyorduk şimdi ise ziyaretçiler…

Fazla uzatmadan, mobil ziyaretçilerin devamlılığını sağlamak ve artırmak adına sitenizin responsive ya da adaptive olması gerekiyor.

Peki, nedir responsive ya da adaptive site?

Aslında ikisi de aynı işi yapıyor. Web sitenize mobil kullanılabilirlik sağlıyor. Temelde bir iki usul farkı var.

Responsive Design

Responsive tasarım, ziyaretçinin cihazı ne olursa olsun ekranda rahatça görüntülenebilen bir tasarımdır. CSS media queries yöntemini kullanarak hedef ekranda kendini şekillendirir. Esnek grid yapısı sayesinde hedef ekranın en/boy ölçülerinde kendine yer bulur. Oldukça başarılıdır. Bence çok popüler olmasının sebebi herhangi bir cihaza bağımlılığının olmamasıdır.

Adaptive Design

Adaptive tasarım, çok kullanılan birtakım ekran boyutlarına göre ayrı ayrı tasarlanmış siteleri içerir. Sitenize herhangi bir cihazdan istek geldiğinde ilk iş hedef cihazın ekran boyutunu alıp, bu cihaza uygun olan tasarımı kullanıcıya sunarak işe başlar. Bana göre buradaki en büyük sorun şudur: Mobil dünya sürekli gelişiyor. Bununla beraber ekran kaliteleri ve çeşitleri de değişiyor. Her ekrana uygun tasarım yapmak demek devasa bir maliyet anlamına gelir ki bundan dolayı piyasada karşılığını bulamadı. Ayrıca bağımlılığı yüksek yapıları tasarımcılar asla tercih etmemektedir.

Sizin tercihiniz hangisi olmalı?

Responsive tasarım metodu kullanıcılara daha fazla imkân sunup ve proje maliyeti adaptive tasarıma göre daha düşük olduğu için kesinlikle responsive tasarım tercih edilmelidir.

SON BLOGLAR