Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

F Klavye bilgisi için TRT 3Bilgi'yi tercih etti

TRT Haber kanalı Gündem adlı programında F Klavye konusunu işledi. On Parmak F Klavye konusunda fikir almak için 3Bilgi Eğitim Kurumları'ndan canlı yayın yaptı.
F Klavye bilgisi için TRT 3Bilgi'yi tercih etti

TRT Haber kanalı 11.12.2013 tarihli Gündem Programında F Klavye konusunu işledi. Başbakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre Kamu kurum ve kuruluşlarında F Klavye kullanılması zorunlu tutulduğu için TRT Haber 3Bilgi Eğitim Kurumları F klavye eğitmenleri ve yöneticilerinin fikirlerine başvurdu.

Mesut Karaağaç ve Ümit Öztürk'ün F Klavye ile ilgili görüşlerinin aldındığı program 3Bilgi Eğitim Kurumları On Parmak F klavye sınıfından canlı olarak yapıldı. Konuyla ilgili konuşan Mesut Karaağaç; Q Klavye pek çok kimsenin sandığı gibi modern klavye standardı değil tüm dünyadaki bilim çevrelerinin kabul ettiği gibi tam bir mühendislik rezaletidir.

Q klavyenin mucidi Christopher Latham Shles, daktilo harf dizimini tasarlarken bugünkü kullandığımız F Klavyeye yakın bir dizilim oluşturmuştu. Fakat daktiloda hızlı yazarken yani aynı anda birden fazla harfe basıldığında harfler birbirine yapışıyordu. Bu da icat için ciddi teknik bir sorundu. Shes bu sorunun önüne geçebilmek için mümkün olduğunca harflerin aynı anda basılmaması için bir klavye geliştirdi ve bunun adına da Q klavye denildi diyerek Q Klavye'nın tamamen ticari kaygılar üzerine oluşturulan bir klavye olduğunun aldıtını çizdi.

Ümit Öztürk ise F klvye hakkında teknik bilgi vererek kamuoyunu aydınlattı. Öztürk;F Klavye’nin babası olarak bilinen aynı zamanda öğretmen olan İhsan Sıtkı Yener 1946’da Türkçe dil yapımıza uygun bir harf dizimin olması gerektiğine inanarak çalışmalara başladı. Yener TDK ile ortaklaşa yürüttüğü çalışmada Türkçe’de kullanılan yaklaşık 30.000 kelime üzerinde araştırma yaparak en çok kullanılan harfleri sıraladı ve bunun üzerine F Klavye’yi tasarladı. 1955 yılında Başbakanlık Standardizasyon Komitesi tarafından Türkçe Klavye olarak kabul edilen F klavye 1974’de daktilolarda zorunlu hale getirildi. Fakat teknolojik gelişmeler karşısında ömrü tükenen Daktiloların yerini klavyeler aldı Malumunuz teknoloji ihraç ettiğimiz Avrupa’da Q klavye kullanıyor dolayısı ile aldığımız tüm bilgisayarlar Q klavyeli olarak bize geldi zamanın kanun koyucuları bu konu hakkında önlem almayınca 2013’lere kadar Q klavyelerle geldik dedi ve Hukümetin yaptığı çalışmaları desteklediklerini söyledi.

SON HABERLER