Lütfen web tarayıcınızın Javascript desteğini aktif ediniz!

Zabıt Katipliği hakkında bilinmesi gerekenler

Adalet Bakanlığı personel alım ilanlarına baktığımız zaman aldığı personelin büyük çoğunluğunu Zabıt Katibi kadrosu için aldığı görülmektedir.
Zabıt Katipliği hakkında bilinmesi gerekenler

Adalet Bakanlığı aldığı Zabıt Katiplerinin hepsini taşrada yani  bakanlık dışında  görevlendirir  . Adalet Bakanlığının taşra olarak tabir  ettiği  yerler  Adliyeler ve Cezaevleridir.. Çünkü  Bakanlık  merkez   kadrosunda  zabıt katibi  kadrosu bulunmamaktadır.  Çalışanlar var  isede  bunlar geçici olarak  görevlendirilen zabıt katipleridir.

Peki yaklaşık olarak Adalet Bakanlığı personelinin büyük çoğunluğunu oluşturan bu Zabıt katipleri ne iş yapmaktadırlar,  işlerinin artıları ve eksileri  nelerdir? 
Zabıt katipleri alınırken en çok dikkat edilen husus klavye  hızlarıdır. Çünkü Zabıt katipleri şimdiki zamanda   Yazıcı  olarakta adlandırılan  kişilerin   işi  çoğu  kurumda  olduği  gibi   yazıyazmaktadır. Fakat duruşma  zamanları  ve ifade  zamanlarında   yazılacak   yazı Hakim veya Cumhuriyet Savcıları tarafından  yazdırıldığı  için  hızlı  yazı  yazmaları gerekmektedir. Düşünsenize duruşma sırasında ifadeler zabıtlara geçirilirken çok yavaş  yazıldığını, ne o duruşma biter ne o dava görülür.

Zabıt Katipleri eğer Mahkemelerde  görevlendirilmiş  iseler şu işleri yaparlar;
Yeni başlayan katipler yazı hızları daha hızlanıncaya dek kalemde dururlar ve  kalemde  görev alırlar, genel itibari ile başka birimlerle olan yazışmalara,  yeni  gelen dava dosyalarınıkaydetmeye, tebligatları yazmaya, bunların irsaliyelerini düzenlemeye  vb.  işlere bakarlar, Eğer duruşmaya çıkacak kadar hızlı yazı yazıyorlar ise  de çoğumuzun televizyonlarda gördüğü gibi Hakim tarafından söylenenleri tutanağa yazmakla görevlidirler Yargılamalarda olay yeri veya dava konusu durumu değerlendirmek için keşif yapılması gerekiyor ise Hakimle birlikte  olay yerine giderek keşif yapar ve  burada tutanak tutarlar.

Savcılık kaleminde görevli iseler ;
Burada  görevli zabıt katipleride aynı mahkemede olduğu  gibi , başka birimlerle  olan  yazışmalarıyazmaya , gelen  dosyaları bilgisayara kaydetmeye, tebligat çıkarmaya, vs. işlere bakar, özellikle hızlı yazan katipler Savcıların hazırlık soruşturmasında tarafların ifadesi alınırken aynı duruşmadaki gibi savcıların aldığı ifadeleri tutanaklara geçirir. Ayrıca savcılıkta görevli zabıt katipleri Savcı ile birlikte Otopsi işlemi yapmak için otopsilere de katılırlar .

İcra Müdürlüğünde görevli Zabıt Katipleri ne iş yapar;
Burada görevli zabıt katipleri Mahkeme ve savcılıkta  görevli  zabıt katiplerinden farklı  olarak, icra müdürlüğünde yargılama veya  soruşturma olmadığı için duruşmaya veya ifadeye çıkmazlar, o kadar  hızlı yazı yazmaları da gerekmez. İcra Müdürlüklerinde görev yapan zabıt katipleri artı olarak haciz işlemi yapmak için hacizlere  giderler .

Eğer Zabıt Katipleri Cezaevlerinde görev yapıyor iseler ;
Burada bulunan personel ile ilgili ve kurum ile ilgili yazışmalar, mahkumlar ile ilgiliyazışmalara bakarlar, duruşma işi , ifade işi veya haciz işleri olmadığı için bu işlere bakmazlar.

SON HABERLER